روش نگهداری گیاه هوازی تیلاندسیا ژروگرافیکا (Tillandsia Xerographica)
معرفی گیاه هوازی تیلاندسیا
برای معرفی گیاه هوازی تیلاندسیا باید بگوییم این نوع از گیاه هوازی، به ملکه گیاهان هوازی معروف است. این گیاه اسطورهی گیاهان هوازی است و دوست دارد زیر نور دلپذیر آفتاب آویزان باشد. این گیاه متعلق به مناطق نیمه مرطوب مرکز آمریکاست، جایی که آن روی شاخه درختان در جنگل رشد میکند. ما عاشق برگهای سبز-نقره ای آن گیاه هستیم.
با اینکه تیلاندسیای مقاوم به آب و هوای گرم مرکز و جنوب آمریکا و مکزیک عادت کرده است، اما میتواند به خوبی در شرایط محیطی مختلف خانه هم رشد کند.
تیلاندسیا دارای 450 گونه مختلف است. از نظر اکوسیستم، یک اپیفیت است که بر خلاف سایر اپیفیتها بر روی زمین رشد نکرده و در سنگها، صخرهها و شاخه درختان زندگی میکند.
در طبیعت، اپیفیتها از میزبان خود صرفا به عنوان راهی برای دریافت نور استفاده میکنند. آنها توسط باران تقویت شده، از رطوبت هوا استفاده کرده و در نهایت از بقایای گیاهان مرده تغذیه میکنند.
پس زندگی انگلی و وابسته به میزبان ندارند. تیلادنسیا نیازی به خاک ندارد، در نتیجه میتوانید از شن، سنگ و شیشه به جای خاک برای آن استفاده کنید.
پیشنهاد میکنیم برای خرید اینترنتی گیاه هوازی اقدام نمایید تا براحتی آن را درب منزل تحویل بگیرید.
با گُل سِتان همراه باشید تا روش نگهداری گیاه هوازی تیلاندسیا ژروگرافیکا را بدانید.
شیوه نگهداری
آبیاری
برای بیان روش نگهداری گیاه هوازی تیلاندسیا از آبیاری آن آغاز میکنیم:
هر یکی دو هفته در میان، تیلاندسیا را در یک ظرف پر از آب غوطه ور کنید. با آمدن زمستان، آبیاری را به هر سه هفته یکبار کاهش دهید. گیاه را به خوبی تکان دهید تا آبهای اضافی از آن خارج شوند، سپس آن را به صورت برعکس بر روی یک حوله جاذب قرار دهید تا زمانی که برگها به خوبی خشک شوند.
هرگز از آب سرد برای خیس کردن تیلاندسیا استفاده نکنید. گیاه باید حدودا 30 دقیقه به صورت برعکس در ظرف پر از آب باقی بماند. مواظب باشید در حین خشک شدن، نور خورشید به صورت مستقیم به گیاه نتابد.
پروسه خشک شدن تیلاندسیا پس از آبیاری نباید خیلی سریع اتفاق بیفتد، در واقع گیاه برای خشک شدن به طور کامل حدودا به 3 ساعت زمان احتیاج دارد. قبل از قرار دادن گیاه در محل اصلی خود، مطمئن شوید که آّبی در بین برگها نمانده باشد. این آبهای باقی مانده در بین بخشهای گیاه، میتوانند سبب فاسد و پژمرده شدن گیاه بشوند.
جریان باد ناشی از دستگاههای سرمایشی/گرمایشی میتوانند سبب تسریع خشک شدن آب گیاه شوند.
اگر برگها دچار پژمردگی و یا چروک شدند، یعنی گیاه کمی بیشتر به آب نیاز دارد.
آبیاری تیلاندسیا را در صبح یا در ساعات اولیه بعدازظهر انجام دهید تا گیاه زمان کافی برای خشک شدن داشته باشد. هرگز گیاه را در شب آبیاری نکنید. هر یک یا دو هفته در میان، آب ولرم را به گیاه اسپری کنید. اگر هوای منزل شما خیلی خشک است، دفعات اسپری کردن را افزایش دهید.
باران تابستانی برای آن بسیار دلپذیر است، پس فراموش نکنید در این موقعیت آن را از خانه بیرون ببرید!
بهترین آب برای آبیاری تیلاندسیا، آب لوله کشی است که یک شب در ظرف رو باز مانده باشد.
دما و رطوبت
اکثر انواع گیاه هوازی تیلاندسیا به محیطهای مرطوب عادت کرده اند. اما نوع خاص (xerographica) ژروگرافیکا میتواند تاحدودی هوای خشک را نیز تحمل کند.
البته نیازی نیست خیلی هم سخت بگیرید، فقط کافی است در نظر بگیرید که آن هم مانند اغلب گیاهان به میزان مشخصی از رطوبت احتیاج دارد.
بازه دمایی ایدهآل برای تیلاندسیا، دمایی بین 16 الی 27 درجه سانتی گراد است. سرمای زمستان سبب مرگ اغلب گیاهان هوازی خواهد شد، بنابراین مواظب باشید تیلاندسیا سرمای هوا را تجربه نکند.
نور
تیلاندسیا ژروگرافیکا xerographica، میتواند میزان نور بیشتری را نسبت به انواع گرمسیری و سایه دوست خود دریافت کند؛ و همینطور میتواند با کمبود نور بهتر کنار بیاید.
فراموش نکنید که تابش مستقیم نور خورشید به این گیاه، سبب سوختن برگهای آن خواهد شد.
بهتر است در این ایام در نور غیر مستقیم (سایه آفتاب) قرار بگیرند و همچنین بهتر است از پنجره های جنوبی فاصله مناسبی داشته باشند. در گلخانه نیز باید از سایبان توری استفاده شود.
بهتر است گیاه نور طبیعی (نور خورشید) را دریافت کند، اما استفاده از لامپهای کمکی نیز منعی برای آن ندارد. در صورت استفاده از این لامپها، حتما آنها را روزانه برای 12 ساعت روشن بگذارید.
کوددهی
کوددهی به تیلاندسیا واقعا ضروری نیست، اما اگر دوست دارید شاهد رشد بیشتر و سریعتر گیاه خود باشید، میتوانید مقدار خیلی کمی کود مایع به آب آن اضافه کنید. از یک کود چند منظوره استفاده کرده و آن را تا یک چهارم قدرت خود رقیق کنید. میتوانید از کود مخصوص بروملیاد (17-8-22) نیز برای این گیاه استفاده کنید
مروری سریع بر تیلاندسیا
نام علمی : Tillandsia Xerographica
نام رایج : هوازی تیلادنسیا ژروگرافیکا
نوع گیاه : علفی چندساله / آپارتمانی
سمی بودن : سمی نیست
دشواری نگهداری : آسان و کم دردسر
خاک : گیاه هوازی خاک ندارد!
حرف آخر
در این مطلب سعی کردیم هر آنچه در مورد روش نگهداری گیاه هوازی تیلاندسیا لازم است بدانید را برای شما تشریح کنیم، چنانچه مطلبی ناگفته مانده است و یا پرسشی در ذهن شماست که نیاز به مشاوره تخصصی روی گیاه خود دارید، میتوانید سوالات خود را از طریق ارتباط با مشاوره آنلاین گیاه گُلسِتان مطرح نمایید. کارشناسان باتجربه گیاهپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. گیاه پزشکان مشکل شما را بررسی میکنند و در صورت نیاز غذای گیاه (کود)، سم و سایر ملزومات گیاه را برای شما ارسال خواهند کرد. ضمن اینکه اگر زمان یا تخصص کافی برای رسیدگی به گیاه خود را ندارید، میتوانید از خدمات حضوری باغبانی تهران گُلسِتان (اعزام باغبان و گیاه پزشک به محل شما) استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، علت عدم رشد، تعویض خاک و گلدان، سم پاشی، کوددهی و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.
سوالات پرتکرار شما درباره روش نگهداری گیاه هوازی تیلاندسیا
تیلادنسیا جزء گیاهانی است که به روش CAM فتوسنتز میکند. در این روش روزنههای هوایی گیاه در طول روز بسته میشود تا از تبخیر آب جلوگیری کند. سپس این روزنهها در شب باز میشود، CO2 را جذب میکند و اکسیژن را آزاد میکند. بههمینخاطر این گیاه میتواند سطح اکسیژن را در شب افزایش دهد و هوای بهتری را در اطراف خود ایجاد کند. تیلادنسیا همچنین میتواند آلودگی و مواد شیمیایی موجود در هوا را نیز تا حدودی از بین برده و به کیفیت هوای محیط اطراف خود کمک زیادی کند.
تیلادنسیا عموما به نوری زیاد ولی غیرمستقیم نیاز دارد. بنابراین بهتر است این گیاه در محلی قرار بگیرد که نوری غیرمستقیم و فیلتر شده به آن برسد. نکته جالبی که در مورد تیلادنسیا وجود دارد این است که این گیاه هرچقدر رطوبت بیشتری دریافت کند در عوض میتواند نور بیشتری را نیز تحمل کند، البته بهشرطی که این نور بیشتر باعث خشک شدن محیط و گیاه نشود.
بهطورکلی تیلادنسیا به هفتهای 2 الی 3 بار آبیاری نیاز دارد، بااینحال این مساله بستگی به دمای محیط و میزان نوری دارد که گیاه دریافت میکند، بهطوریکه هر چقدر گیاه در محیط گرمتر و با نور بیشتری باشد، آب بیشتری نیاز دارد و هرچقدر در محیط خنکتر و نور کمتری باشد آب کمتری میخواهد. در مجموع در مورد آبیاری تیلادنسیا باید بگوییم که هیچگاه اجازه ندهید خاک گیاه شما خشک شود، زیرا گیاه آسیب میبیند.
یکی از مهمترین دلایلی که باعث از دست رفتن برگهای تیلادنسیا میشود نور کم است. این مشکل سریعا خود را نشان نمیدهد اما پس از مدتی گیاه ضعیف میشود، برگها میریزند و رنگ خود را از دست میدهند تا به شما میگویند که که نیاز به نور بیشتری دارند.
یکی از مهمترین دلایل قهوهای شدن یا خشک شدن برگهای تیلادنسیا، آبیاری نامناسب است. آبدهی بیشازحد یا نقطه مقابل آن یعنی آبدهی کم، هر دو میتوانند باعث آسیب به ریشههای گیاه و قهوهای یا سیاه شدن برگها شوند؛ آبیاری کم معمولا علاوهبر قهوهای شدن برگها با ترد شدن و فر خوردن برگها مشخص شده و آبیاری زیاد با قهوهای شدن پایه و ساقه اصلی گیاه مشخص میشود.
تیلادنسیا در کل نیاز خاصی برای کوددهی ندارد و میتواند بدون کود نیز رشد خوبی داشته باشد، اما در صورتی که میخواهید به گیاه خود کود بدهید، از کودی استفاده کنید که نیتروژن کمتری دارد. این نوع کود به گیاه کمک میکند تا پاجوش و گلدهی بهتری داشته باشد.