خرید گیاه آپارتمانی با تضمین کیفیت و ارسال رایگان

روش نگهداری فیکوس هندی و سوالات پرتکرار شما درباره آن

زمان مطالعه: 9 دقیقه

فیکوس هندی، گیاهی است چوبی با تنه‌ای روشن و برگ‌های سبز که رگ‌برگ‌های روشنش آن را به شدت زیبا می‌کند. این گیاه بومی هندوستان و پاکستان است و حتی در هند به نوعی مقدس نیز شمرده می‌شود تا جایی که می‌توانید آن را در برخی معابد هند ببینید. این گیاه در حیات وحش جزء یکی از بلندترین درختان است که می‌تواند تا 30 متر ارتفاع داشته و تبدیل به درختی عظیم‌الجثه و پهن شود؛ درختی که اتفاقا سایه خوبی را نیز ایجاد می‌کند. دلیل رشد قوی این گیاه آن است که ریشه‌های فیکوس هندی می‌تواند بر ریشه سایر گیاهان اطرافش غلبه کرده و منابع غذایی را از آن‌ها بگیرد. از محیط خارج از خانه گذشته در داخل خانه اما داستان متفاوت است و گیاه رشد بسیار محدودتری دارد؛ به‌طوری‌که می‌تواند تا نهایتا دو متر قد و یک متر عرض داشته باشد. باتوجه به ویژگی‌های فیکوس هندی اگر دنبال خرید یک گیاه پهن برگ و بزرگ برای خانه خود هستید، این گیاه را انتخاب کرده و برای یادگیری روش نگهداری آن نیز در ادامه با این مطلب از فروشگاه آنلاین گل و گیاه گُل‌سِتان همراه باشید. در این مطلب همه آنچه در مورد روش نگهداری فیکوس هندی نیاز دارید را به شما خواهیم گفت.

گُل‌سِتان | گل فروشی آنلاین | سفارش آنلاین گل | گیاه آپارتمانی

فهرست مطالب:


مشخصات کلی فیکوس هندی

  • نام علمی: Ficus benghalensis
  • بومی: جنوب آسیا، هندوستان، پاکستان
  • خانواده: انجیران


روش نگهداری از فیکوس هندی

نور مورد نیاز برای نگهداری از فیکوس هندی

فیکوس هندی به محیطی با نور زیاد علاقه دارد. این گیاه ترجیح می‌دهد در محیطی نورگیر با نور غیرمستقیم و از آفتاب مستقیم خورشید در امان باشد؛ چراکه نور شدید و مستقیم می‌تواند باعث سوختن برگ‌های آن شود. همچنین نور کم و تاریک نیز باعث ضعیف شدن گیاه و کند شدن سرعت رشد آن می‌شود. در طول نگهداری از فیکوس هندی بهتر است هرازگاهی گیاه خود را بچرخانید تا نور به تمام قسمت‌های گیاه برسد و رشد منظمی داشته باشد. همچنین تمام برگ‌های هم گیاه بتوانند به‌خوبی فتوسنتز را انجام دهند.

مطلب مرتبط: روش آبیاری و نور مناسب گیاه آپارتمانی

فیکوس هندی

آبیاری

در طول فصل رشد و نگهداری از فیکوس هندی بهتر است یک آبیاری مدیریت شده و متوسط برای آن داشته باشید؛ به‌طوری‌که هر زمان سطح بالایی خاک گیاه کاملا خشک شد، مجددا آن را آبیاری کنید. البته باید در این باره حسابی مراقب باشید چون اگر خاک گیاه بیش‌ازحد خشک شود برگ‌های آن می‌ریزد و اگر خاک گیاه بیش‌ازحد خیس باشد نیز باعث پوسیدگی ریشه‌های آن خواهد شد. در طول زمستان نیز بهتر است میزان آبیاری فیکوس هندی خیلی کمتر شود، چراکه گیاه در حال استراحت است و به آب چندانی احتیاج ندارد.

رطوبت و دمای مناسب برای نگهداری از فیکوس هندی

فیکوس هندی گیاهی رطوبت دوست است و محیطی با رطوبت متوسط را می‌پسندد. در طول تابستان برای فراهم کردن رطوبت مورد نیاز در طول نگهداری از فیکوس هندی می‌توانید این گیاه را با اسپری آب خوشحال کنید تا هم سطح رطوبت محیط بالاتر رفته و هم برگ‌های آن تمیز بمانند. توجه به سطح رطوبت می‌تواند باعث شود که گیاه برگ‌هایی بزرگ‌تر و سالم‌تر داشته باشد. ضمن اینکه قرار دادن این گیاه در نزدیکی وسایل گرمایشی نیز می‌تواند باعث آسیب به آن شود، چراکه وسایل گرمایشی باعث کاهش رطوبت محیط خواهند شد.

بیشتر مطالعه کنید: روش های موثر برای افزایش رطوبت گیاهان آپارتمانی

فیکوس الاستیکای شرابی در گلدان طلایی
978,000 تومان
مانسترا غول پیکر
19,000,000 تومان
فیکوس بلک در گلدان مواد آلی سفید
827,000 تومان
لوتوس سه تایی
679,000 تومان
زامیفولیا بلک سه قلاف
645,000 تومان

از رطوبت گذشته در مورد دمای مناسب برای نگهداری فیکوس هندی باید بگوییم که این گیاه محیطی با دمایی بین 16 الی 25 درجه سانتی‌گراد را دوست دارد. همچنین گرمای بیش‌از‌حد یا سرمای شدید نیز می‌تواند به آن آسیب بزند. درنتیجه هیچ‌گاه گیاه را در مسیر بادهای سرد یا پنجره‌ای که سرما را عبور می‌دهد، قرار ندهید.

فیکوس هندی با یک گلدان زیبا

خاک مناسب برای نگهداری از فیکوس هندی

فیکوس هندی خاکی سبک و ارگانیک را دوست دارد که زهکشی خوبی داشته باشد و آب را به‌خوبی تخلیه کند. جالب است بدانید افزودن پرلیت به خاک این گیاه هم به تنفس آن کمک می‌کند و هم باعث می‌شود خاک به اندازه کافی مرطوب بماند. بنابراین اگر می‌خواهید شرایط خاک برای نگهداری از فیکوس هندی را به بهترین شکل فراهم کنید، می‌توانید به خاک پرلیت نیز اضافه کنید.

خدمات باغبانی در محل، اعزام سریع باغبان گل و گیاه | گُل‌سِتان

کوددهی

یک کوددهی معمول و استاندارد برای فیکوس هندی در طول نگهداری از آن بسیار عالی است. این کوددهی باید در فصل رشد فیکوس هندی (بهار تا تابستان) و توسط یک کود استاندارد و مایع انجام شود. به‌این‌منظور می‌توانید هر دو ماه یک بار به گیاه کود بدهید. فقط مراقب باشید تا بیش‌ازحد به این گیاه کود ندهید زیرا می‌تواند باعث آسیب به ریشه‌های آن شود. همچنین همیشه پیش از کوددهی مطمئن شوید که خاک گیاه مرطوب است زیرا کوددهی در خاک خشک باعث سوختن ریشه‌های فیکوس هندی خواهد شد.

بعد از فصل رشد گیاه در طول پاییز و زمستان کوددهی را متوقف کنید زیرا گیاه در این فصل‌ها به استراحت رفته و دیگر نیازی به کوددهی ندارد.

مطلب مرتبط: روش تهیه کود خانگی برای گل و گیاه

تعویض گلدان

فیکوس هندی در طول نگهداری نیاز خاصی به تعویض گلدان ندارد، زیرا این گیاه کمی متراکم شدن در گلدان را دوست دارد، اما اگر احساس می‌کنید که زمان تعویض گلدان گیاه رسیده است بهتر است این کار را در فصل بهار انجام دهید، به‌این‌علت که گیاه در این فصل در قوی‌ترین حالت رشد خود است و آسیب کمتری می‌بیند. برای این‌منظور گلدانی را انتخاب کنید که حدودا یک سایز بزرگتر باشد و از انتقال گیاه به گلدانی بسیار بزرگ خودداری کنید، چراکه گلدان‌های بسیار بزرگ آب بیشتری می‌خواهند و در نتیجه دیرتر هم خشک می‌شوند و این برای گیاه شما خوب نیست و می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه‌های آن شود.

روش تعویض گلدان فیکوس هندی
دو فیکوس هندی در کنار هم

هرس کردن

فیکوس هندی در طول نگهداری به ندرت نیاز به هرس پیدا می‌کند اما می‌توانید تاج این گیاه را برای شکل دادن یا پر پشت‌تر کردن آن هرس کنید. حتی می‌توانید ساقه‌های بریده شده و هرس شده را به‌عنوان قلمه برای تکثیر گیاه خود استفاده کرده و تعداد فیکوس هندی های خود را افزایش دهید. ضمن اینکه شما می‌توانید برگ‌های مرده یا ضعیف شده را نیز از روی گیاه هرس کنید. این کار نه‌تنها به آن صدمه‌ای نمی‌زند بلکه باعث تقویت رشد گیاه و جلوگیری از هدر رفت انرژی آن نیز خواهد شد.

بیماری‌ها و آفات فیکوس هندی

فیکوس هندی می‌تواند مورد حمله آفاتی مثل شپشک آردی یا کنه تارعنکبوتی قرار بگیرد. این آفات از شیره گیاه تغذیه می‌کنند و از خود اثری سفید و آرد یا تار عنکبوت مانندی به جای می‌گذارند.

این آفت‌ها معمولا به‌خاطر کمبود رطوبت در محیط اطراف یا عدم توجه به گیاه پیدا می‌شوند. یک هوای خشک و گرم محیط مناسبی را برای رشد این آفت‌ها ایجاد می‌کند. برای خلاصی از دست این آفات می‌توانید از روغن نیم یا صابون‌های آفت‌کش استفاده کنید و برگ‌های آلوده شده را با کمک یک پارچه تمیز، پاک کنید.

مطلب مرتبط: همه چیز درباره انواع آفت گیاهان از تشخیص تا درمان

خانواده تدی
660,000 تومان
باکس بهگل
1,168,000 تومان

از آفات گذشته نوبت به بیماری‌های شایع فیکوس هندی در طول نگهداری از آن می‌رسد. بین بیماری‌های فیکوس هندی پوسیدگی ریشه نیز از بیماری‌هایی است که این گیاه به آن مبتلا می‌شود. این بیماری قارچی زمانی رخ می‌دهد که خاک گیاه زهکشی خوبی نداشته باشد، جریان هوای خوبی در اطراف گیاه نباشد یا اینکه گیاه را بیش‌ازحد آبیاری کرده باشید. پوسیدگی ریشه خودش را با ریزش برگ و یا زرد شدن برگ‌ها نشان می‌دهد  و در صورتی که به موقع متوجه آن نشوید گیاه شما خواهد مرد. بنابراین حسابی مراقب این مورد باشید.

بیماری ها و آفات فیکوس هندی
فیکوس هندی از نمای نزدیک

تکثیر فیکوس هندی

این گیاه را به دو روش می‌توانید تکثیر کنید. روش معمول و محبوب، تکثیر از طریق قلمه زدن ساقه است. برای این کار باید ساقه‌ای سالم از گیاه را انتخاب کنید و سپس آن را درون آب قرار دهید تا ریشه بدهد. وقتی ریشه‌های گیاه به اندازه کافی رشد کردند و قوی شدند می‌توانید آن را به گلدانی جدید منتقل کنید.

گفتنی است که روش اول برای ساقه‌هایی است که هنوز چوبی و سفت نشده‌اند، اما اگر ساقه‌های گیاه شما بیش‌ازحد چوبی و سفت هستند باید از طریق خواباندن ساقه به تکثیر فیکوس هندی خود اقدام کنید. روش دوم کمی تخصصی‌تر و سخت‌تر است و حتما قبل از انجام آن درباره این روش تکثیر مطالعه کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای آگاهی بیشتر در مورد روش های تکثیر گیاهان خانگی مطلب راهنمای جامع تکثیر گیاهان خانگی را در وبلاگ گُل‌سِتان مطالعه کنید.

حرف آخر

در این مطلب سعی کردیم همه آنچه در مورد روش نگهداری فیکوس هندی لازم است بدانید را برای شما تشریح کنیم، چنانچه مطلبی ناگفته مانده است و یا پرسشی در ذهن شماست که نیاز به مشاوره تخصصی روی گیاه خود دارید، می‌توانید سوالات خود را از طریق ارتباط با کلینیک گل و گیاه گُل‌سِتان مطرح نمایید. کارشناسان باتجربه گیاه‌پزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. گیاه پزشکان مشکل شما را بررسی می‌کنند و در صورت نیاز غذای گیاه (کود)، سم و سایر ملزومات گیاه را برای شما ارسال خواهند کرد. ضمن اینکه اگر زمان یا تخصص کافی برای رسیدگی به گیاه خود را ندارید، می توانید از سرویس باغبانی در منزل گُل‌سِتان (اعزام باغبان و گیاه پزشک به محل شما) استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، علت عدم رشد، تعویض خاک و گلدان، سم پاشی، کوددهی و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.

خرید گیاه و گل آپارتمانی آنلاین - تحویل رایگان 4ساعته | گُل‌سِتان

دسته گل روشنک
611,000 تومان


سوالات پرتکرار شما در مورد روش نگهداری از فیکوس هندی

چرا برگ‌های فیکوس هندی زرد می‌شود؟

زرد شدن برگ‌های این گیاه می‌تواند به‌خاطر آبیاری زیاد باشد. آبیاری زیاد باعث پوسیدن ریشه‌های گیاه و در نتیجه ضعف گیاه در جذب انرژی می‌شود و خودش را با زرد شدن برگ‌ها نشان خواهد داد.

چرا برگ‌های فیکوس هندی می‌ریزد؟

یکی از معمول‌ترین دلایل ریزش برگ در این گیاه، افزایش سن است. در این زمان برگ‌های قسمت پایینی گیاه شروع به ریزش می‌کند که مشکل خاصی ندارد و چرخه طبیعی زندگی گیاه است، اما اگر این ریزش برگ در همه جای گیاه و به تعداد زیاد است احتمالا مشکلی در آبیاری وجود دارد، چراکه ترد شدن و شکننده شدن برگ‌ها قبل از ریزش نشانه‌ای از آبیاری کم و قهوه‌ای شدن و نرم شدن بیش‌ازحد برگ‌ها نشانه‌ای از آبیاری زیاد فیکوس هندی است.

چقدر به فیکوس هندی کود بدهیم؟

برای کود دادن به این گیاه باید در فصل رویش گیاه یعنی بهار تا اواخر تابستان اقدام کنید. بهتر است کوددهی را هر 2 ماه یک بار یا نهایتا ماهی یک بار با یک کود استاندارد گیاهان خانگی انجام دهید. کوددهی زیاد می‌تواند باعث سوختن ریشه و آسیب به گیاه شود.

چرا برگ‌های فیکوس هندی خشک شده و یا می‌سوزند؟

مطمئنا گیاه شما نور بسیار زیادی دریافت می‌کند که همین مساله باعث سوختن برگ‌های آن می‌شود. این گیاه در داخل خانه، توانایی تحمل نور مستقیم و شدید خورشید را ندارد و این مساله به آن آسیب می‌زند.

چقدر به فیکوس هندی آب بدهیم؟

برای آبیاری به این گیاه بهتر است از یک جدول زمان‌بندی دقیق استفاده نکنید و در عوض به خاک گیاه خود دقت کنید؛ به‌طوری‌که هر زمان 5 الی 10 سانتی‌متر بالایی خاک گیاه خشک شد زمان آبیاری مجدد آن است. برای آبیاری فیکوس هندی باید آب را از پایین و نزدیک روی خاک بریزید و حتما آب اضافه خارج شده از زیرگلدانی را دور بریزید.

چطور فیکوس هندی را پرپشت کنیم؟

برای اینکار بهتر است هر چند وقت یک‌بار گیاه خود را در برابر نور بچرخانید تا گیاه رشد منظم و یک دستی داشته باشد. همچنین می‌توانید با هرس کردن شاخه‌های بیرون زده یا مرده، گیاه خود را زیباتر و قوی‌تر کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.